IN DE MEDIA
20.11. 2024, Dury S. Eenzaamheid is niet éénduidig. Bruzz.
Brussel Helpt 2024 steunt vzw Accolage, die zich inzet tegen eenzaamheid bij ouderen. "Eenzaamheid komt op verschillende manieren voor en bij verschillende leeftijdsgroepen. Er is dan ook niet één oplossing voor.
06.11.2024, De Donder. Aan huis gekluisterd: 'een op de vijf Brusselse ouderen is erg eenzaam'.Bruzz.
Eenzaamheid en sociaal isolement vormen een serieus probleem bij ouderen. Een op de vijf Brusselse ouderen heeft niemand om op terug te vallen bij moeilijkheden. “En er blijft nog veel eenzaamheid verborgen omdat mensen het niet onderkennen of durven te benoemen.”
.
22.10.2023, De Donder, L., Bassens, D. 'Plaats de zorg in het middelpunt van de economie'. Knack.
Sinds de coronacrisis is het meer dan duidelijk dat de zorgsector fundamenteel is in onze samenleving. Tegelijk legde de crisis een aantal pijnpunten bloot als gevolg van jarenlange besparingen. Het is tijd dat we de zorgsector erkennen als essentiële economie, met de bijhorende structurele investeringen.
23.06.2023, Häussermann, F. 'Is eenzaamheid gelinkt aan de buurt waarin we wonen? 'Het is een maatschappelijk probleem'. Bruzz.
Heeft de buurt waar we wonen impact op hoe eenzaam we ons voelen? Het is een van de vragen die een nieuw onderzoek tracht te antwoorden dat wordt uitgevoerd in tien verschillende buurten in Brussel en Vlaanderen.
20.06.2023, Häussermann, F., De Donder, L. A Lonely Planet: “Eenzaamheid is niet met een pilletje op te lossen.” VUB Today.
Liesbeth De Donder, professor Agogische wetenschappen, en doctoraatsonderzoeker Freya Häussermann werken mee aan het project ‘A Lonely Planet’, dat de relatie tussen eenzaamheid en de buurt waar we wonen onderzoekt, in samenwerking met HIVA-KULeuven en Thomas More Hogeschool
18.11.2022, De Donder, L. Zorgzame buurten; model voor de zorg van de toekomst. ZorgSaamWonen.
Op 1 maart 2022 zijn in Vlaanderen en Brussel 133 projecten gestart onder de noemer Zorgzame Buurten. De projecten gaan gedurende 2 jaar aan de slag met ondersteuning en inspiratie vanuit de Vlaamse overheid. Liesbeth De Donder professor Agogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel spreekt met ZorgSaam over Zorgzame Buurten in Vlaanderen en Brussel.
28.10.2022, Stegen, H. Kinderwens - aflevering 1: Kiezen voor kinderen? De Maakbare Mens.
Wil iedereen eigenlijk kinderen, en waarom wel of niet? Verandert je visie op kinderen als blijkt dat je niet vlot zwanger wordt? En ook … alles wat je liefst (niet) hoort op het volgende (familie)feestje wanneer je kinderwens onvervuld blijft. Verhalen over niet vervulde kinderwens, ondersteund door de knowhow van agoge Hannelore Stegen (VUB)
19.10.2022, Stegen, H. (M)otherhood. Goed gevoel.
Huisje-tuintje-kindje: anno nu blijft moederschap de norm. Meer en meer vrouwen krijgen geen kinderen, maar onze maatschappelijke visie hinkt achterop. Tijd voor een update.
28.07.2022, Hoens, S. Onderzoek naar hulp voor ouderen in Brussel: ‘Zorgverleners moeten meer de straat op’. Bruzz.
In 2011 bedroeg het aantal Brusselse vijfenzestigplussers met een migratieachtergrond achtentwintig procent. Tien jaar later is dat ruim veertig procent. Maar zorgbehoevende Brusselse ouderen vinden niet altijd de weg naar zorginstellingen. "Cultuursensitieve zorg verlenen betekent ook buiten de deuren van de zorginstelling werken,” stelt VUB-onderzoekster Sylvia Hoens.
27.07.2022, Hoens, S. Alternatieve zorgmedewerkers vullen leemtes op. Zorgmagazine.
Alternatieve zorgmedewerkers worden in het huidige zorgsysteem ondergewaardeerd, zo blijkt uit onderzoek aan de VUB. Inwonende buitenlandse zorgverleners en community health workers spelen nochtans een vitale rol en vullen leemtes in het formele zorgaanbod op.
25.07.2022, Hoens, S. ‘Au pairs van de ouderenzorg verdienen erkenning en fair loon’. De Standaard.
Vroeg u zich af wie de nieuwe huisgenote van uw ouder wordende buurvrouw is? Misschien is het een zorgverlener uit het buitenland. Er is meer erkenning en een specifiek statuut voor deze mensen nodig, zegt Sylvia Hoens (VUB).
Juni 2022, De Donder, L. De toekomst: ouderen dragen nog bij aan de maatschappij. VVSG Lokaal.
Ouderen zijn op rust, ze dragen niet meer bij, maar kosten de maatschappij veel centen. We spreken over een vergrijzingstsunami. Professor Liesbeth De Donder gaat in tegen dit stereotiepe denken over de rol van ouderen.
03.05.2022, De Donder, L. Als je bang bent van je eigen kind: oudergeweld is in opmars. Het Laatste Nieuws.
Oudermishandeling is een vorm van familiaal geweld van een kind op zijn ouder(s). Dat gaat van een thuiswonende minderjarige tot volwassen kinderen. Ook mantelzorgers die geweld plegen op hun ouder(s) behoren tot dit thema. Daarin is prof. Liesbeth De Donder (VUB) gespecialiseerd.
23.02.2022, Dikmans, B., Vercauteren, T., & Stegen, H. Het leven als een boek: het belang van levensverhalen voor de sociale wetenschap. VUB Today.
Op zondag 20 maart, tijdens ‘World Storytelling Day’ of ‘Wereldverteldag’, werd er wereldwijd de kunst van verhalen vertellen gevierd door zowel luisteraars als vertellers. Verhalen brengen mensen dichter bij elkaar en worden doorverteld van de ene generatie op de andere. Ook in de sociale wetenschappen worden levensverhalen verteld. Enkele onderzoekers van de vakgroep Educatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) stellen levensverhalen centraal in hun onderzoek over ouderen en leggen hun oor te luisteren bij verschillende ouderen die gepassioneerd vertellen over hun leven.
Februari 2022, De Donder, L. Podcast: ‘Hebben oude mensen nog nut?’ Universiteit van Vlaanderen.
Volgens sommige Japanse legenden werden ouderen naar een berg gebracht om daar in alle rust te sterven. Hun tegenhangers bij de Vikings zouden zich zelfs van kliffen gooien wanneer ze niet meer konden bijdragen aan de groep. Die praktijken kennen wij gelukkig niet, maar toch worden ouderen soms aanzien als een last. Klopt dat wel of hebben oude mensen wel nog hun nut? Professor agogiek Liesbeth De Donder zocht het voor ons uit.
24.08.2021, De Donder, L. Ouderenmis(be)handeling: ‘We zien ouderen te vaak als een hulpeloze, afgetakelde groep’. Knack.
Van onze 60-plussers is 1 op de 6 het slachtoffer van ouderenmis(be)handeling. Slechts een kleine minderheid van de gevallen wordt gemeld.
10.06.2021, De Donder, L. Maltraitance des personnes âgées, un échec sociétal . Le Vif.
Een op de zes personen ouder dan 60 is slachtoffer van ouderenmis(be)handeling. Slechts een klein deel van de gevallen wordt gerapporteerd.
04.06.2020, Berdai Chaouni S. Voorbij het applaus: durven we na corona kiezen voor een echte zorgende samenleving? Knack.
De corona-crisis heeft zowel onze zwaktes als sterktes als samenleving blootgelegd. Eén van de thema’s die we als samenleving lang verwaarloosd hebben, is hoe om te gaan met het vergrijzingsvraagstuk.
03.04.2020, Dury, S. Omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, kunnen we ons beter inleven in een ander. Radio 1.
Wat maakt dat we nu wél met z'n allen zo solidair zijn? Dat heeft VUB onderzocht: "Het feit dat we hier allemaal samen, hetzelfde meemaken, maakt dat we ons beter kunnen inleven."
April 2020, Dury, S. Solidariteit in tijden van corona. UPV-Toekomsttalks.
De UPV-talks 3: Prof. dr. Sarah Dury, VUB: Solidariteit in tijden van corona. Welke veerkracht heeft onze maatschappij in dit crisismoment?
03.09.2019, Stegen, H. Bewust kinderloze mensen hebben geen spijt van hun keuze. De Morgen.
Onderzoek aan de VUB toont aan dat mensen die er bewust voor kiezen om geen kinderen op de wereld te zetten daar zelden of nooit spijt van hebben, ook niet als de eenzaamheid als gevolg van die kinderloze status soms de kop opsteekt.
03.09.2019, Stegen, H. Studie bij zestigplussers bewijst: wie niet voor kinderen kiest, heeft daar zelden of nooit spijt van. Het Nieuwsblad.
Wie ervoor kiest een kinderloos bestaan te leiden, heeft daar zelden of nooit spijt van. Dat blijkt uit onderzoek van Hannelore Stegen, die haar masterthesis aan de VUB aan het onderwerp wijdde. De onderzoekster kon vier verschillende profielen onderscheiden bij bewust kinderloze zestigplussers.
03.09.2019, Stegen, H. Zestigplussers die bewust kinderloos bleven, hebben daar zelden of nooit spijt van. Gazet van Antwerpen.
Wie ervoor kiest een kinderloos bestaan te leiden, heeft daar zelden of nooit spijt van. Dat blijkt uit onderzoek van Hannelore Stegen, die haar masterthesis aan de VUB aan het onderwerp wijdde. De onderzoekster kon vier verschillende profielen onderscheiden bij bewust kinderloze zestigplussers.
03.09.2019, Stegen, H. Toelichting rond masterproefonderzoek bewust kinderloze 60-plussers (tv-interview). Gert Late Night (VIER).
03.09.2019, Stegen, H. Toelichting rond masterproefonderzoek bewust kinderloze 60-plussers (radio-interview). Nieuwe feiten (Radio 1).
03.09.2019, Stegen, H. Les personnes qui décident de ne pas avoir d’enfants ne regrettent pas leur choix. Le Vif.
Een studie van de Vrije Universiteit Brussel toont aan dat mensen die ervoor kiezen om kinderloos te blijven, daar zelden of nooit spijt van hebben, zelfs als ze zich in een situatie van eenzaamheid bevinden.
02.09.2019, Stegen, H. Studie doorbreekt taboe: bewust kinderloze mensen hebben geen spijt van hun keuze. Het Laatste Nieuws.
‘Heb je geen schrik dat je ooit spijt zult krijgen?’ Wie bewust beslist om geen kinderen te krijgen, kan op tegenwind en een heleboel vervelende vragen rekenen. Een onderzoek van de VUB voorziet nu een antwoord: néén. Uit de studie blijkt dat mensen die geen groot gezin willen stichten, daar zelden of nooit spijt van hebben.
02.09.2019, Stegen, H. Onderzoek VUB: bewust kinderloze mensen hebben geen spijt van hun keuze. Knack.
Onderzoek aan de VUB toont aan dat mensen die er bewust voor kiezen om geen kinderen op de wereld te zetten daar zelden of nooit spijt van hebben, ook niet als de eenzaamheid als gevolg van die kinderloze status soms de kop opsteekt.
02.09.2019, Stegen, H. "Bewust kinderloze mensen hebben geen spijt van hun keuze". Metro.
Uit een onderzoek kwamen vier profielen van kinderloze mensen naar voren. «De meest uitgesproken types zijn maatschappijkritische mensen, die vinden dat het niet meer kan om kinderen te krijgen», zegt onderzoekster Hannelore Stegen. "Er is volgens die mensen al te veel volk op de wereld. Bovendien claimen ze dat een kind krijgen de grootst mogelijke ecologische voetafdruk tot gevolg heeft, die je als mens kan creëren."
April 2019, Van Regenmortel, S. Dr. Sofie van Regenmortel pleit voor een bredere benadering van het begrip armoede. Primo.