HOUSE

Innovatie in wonen van ouderen en subjectief welbevinden 

Omschrijving project

Het interuniversitaire HOUSE-project (2021-2025) onderzoekt de innovatieve woonconcepten voor huidige én toekomstige ouderen die het subjectief welbevinden bij ouderen positief beïnvloeden. We spreken binnen het HOUSE-project daarom niet van ageing in place maar van ageing well in the right place 

 

Het onderzoek kenmerkt zich enerzijds door een mixed-method en innovatieve aanpak, bijvoorbeeld met de persona techniek, foto-elicitatie en Research by Design. Anderzijds zetten we in op een actieve, participatieve samenwerking met het werkveld door maatschappelijke partners te betrekken uit verschillende sectoren.  

Het project resulteert in verschillende tools die de onderzoeksresultaten rond innovatie in wonen voor ouderen en subjectief welbevinden naar de praktijk vertalen. Deze instrumenten bestaan uit een beslissingsondersteunend ontwerpinstrument voor architecten en huisvestingsontwikkelaars, en twee woningscreeningtools. Het onderzoek focust zich op een heterogene groep van ouderen, elk met hun eigen voorkeuren, mogelijkheden en beperkingen.  

 

Dit Strategisch Basis Onderzoek (SBO) wordt mogelijk gemaakt door FWO. 

 

Keywords

Wonen, woningrenovatie en nieuwbouw, subjectief welbevinden

Partners project

Meer lezen

Contactpersonen

Prof. dr. An-Sofie Smetcoren - an-sofie.smetcoren@vub.be 

Ariane Vanbellinghen - ariane.catherine.v.vanbellinghen@vub.be