Troostplekken

Omschrijving project

Recent ontstond in Vlaanderen een golf van bewegingen en organisaties die engagement rond dood, verlies en verbondenheid stimuleren. De organisatie Ferm moedigt met haar actie PlantTroost burgerinitiatieven aan om publieke ruimtes te voorzien voor troost en verbinding, zogenaamde troostplekken. Iedereen kan meedoen om samen troost te zoeken en te geven in moeilijke tijden. De ruimtes voor troost en verbondenheid bevinden zich zowel in het groen als in een woonwijk en zijn voor iedereen toegankelijk. Het is een plek om samen te komen met de buurt en om solidariteit, hoop en kracht te vinden.  

 

Dit onderzoek verkent 1) de betekenisgeving en het gebruik van troostplekken voor mensen die geconfronteerd worden met ernstige ziekte of verlies, 2) de rol die deze plekken spelen om mensen te verbinden en 3) de impact die deze plekken hebben op de buurt.  

 

Dit onderzoeksproject (2022-2023) wordt uitgevoerd in samenwerking met Ferm en het Compassionate Communities Centre of Expertise van de Vrije Universiteit Brussel (COCO). 

 

Keywords

Troostplekken, verbondenheid, publieke ruimte, Ernstige ziekte, overlijden, rouw en verlies 

Meer Lezen

Boekje Troostplekken
PDF – 1,2 MB 46 downloads
Inspiratiegids Troostplekken 2023
PDF – 7,3 MB 48 downloads

Partners project

Contactpersoon

Prof. dr. Sarah Dury - sarah.dury@vub.be